A pálinkaház és a hozzá tartozó 5 hektáros birtok családi vállalkozásként működik. Ez Rácz Ferenc gyermekkori álmának a beteljesülését jelenti.
A vállalkozás „útja”:
- 2009
június építkezés
- 2009 dec. indul az üzem
- kóstoló létesítése
- konyha a lekvárkészítéshez
- A gyümölcsös telepítése
Közben sikeres vállalkozók lettek, országos hírnevet szereztek maguknak.
A gyümölcsös 5 hektár nagyságú. Kettős céllal létesítették gazdái. Az ott megtermett gyümölcs alapanyagul szolgál a pálinkakészítéshez. Bár ez csak töredéke a feldolgozott gyümölcs mennyiségének, mely évente 220-250 tonnát jelent, amit a környező termesztőktől vásárolnak meg. A másik cél egy mintagyümölcsös létrehozása volt, hogy abban be tudják mutatni az idelátogatóknak az olyan kevésbé ismert gyümölcsfajtákat mint a vadcseresznye, madárberkenye, feketeberkenye, faeper és piros vilmoskörte. A fák alá húzzák a füvet kaszálás után, és az ott marad szerves trágyának, de állatokat, juhokat is tartanak e területen, melyek trágyáznak is, és lerágják a rendelkezésükre bocsátott területen a füvet.
Rácz Ferenc tulajdonos főzőmester mottója: Vásárold a helyit, fogyaszd a helyben előállított terméket! Ezért vásárolják a régióban a feldolgozáshoz szükséges gyümölcsmennyiséget, ill. mindenképpen a régióban lévő gasztronómiai piacon értékesítik a „Szigetköz lelke” pálinkát. A gyümölcsből házi lekvár és szörp is készül, ami egyre népszerűbb a vásárlók körében.
Gépeik német gyártmányú csúcstechnológiás készülékek, ezek és persze a főzőmester szaktudása varázsolja a gyümölcsökből a gyümölcs lelkét, a legszebb aromákat, azaz a Szigetköz lelkét poharainkba. A kajszibarack pálinka az abszolút hungaricum, hiszen a legkedveltebb gyümölcs és pálinkafajta hazánkban. A vilmoskörte pálinka pedig a legillatosabb, legzamatosabb körtefajtából készül és Európa legnépszerűbb pálinkája.
A gépek napenergia felhasználásával működnek, amelynek megvalósítása pályázati forrásból történt.
A kész pálinkát aztán pihentetik, érlelik, beállítják a fogyasztási alkoholfokra, aztán következik a hidegkezelés, a palackozás, raktározás és értékesítés.
Évenként tartanak Pálinka Ünnepet Bérfőzetői versennyel.
Szívesen fogadnak egyéni és csoportos látogatókat üzemlátogatásra, mely kiegészülhet pálinkakóstolóval, vendéglátással is.
Elérhetőség: 9225 Dunakiliti, Radnóti u. 5/a, Tel: 96/566 167.